Hoe kies je een goed CMS voor jouw website?

Geplaatst op 09-02-2023

Categorie: Zakelijk

Wanneer je aan het bouwen bent van een website, is één van de belangrijkste beslissingen die je moet maken welk Content Management System (CMS) je gaat gebruiken. Het juiste CMS kan je helpen om je website snel, eenvoudig en effectief te beheren, terwijl het verkeerde CMS je zou kunnen belemmeren of zelfs beletten om je doelen te bereiken. Maar hoe weet je nou welk CMS het beste is voor jouw website? In dit artikel bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van een CMS.

Ken je doelen

Voordat je begint met het zoeken naar een CMS, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je wilt bereiken met je website. Dit kan variëren van het weergeven van informatie over je bedrijf of producten tot het verkopen van producten of het verzamelen van gegevens van bezoekers. Het is belangrijk om deze doelen te hebben omdat ze zullen bepalen welke functies en mogelijkheden je nodig hebt van een CMS.

Overweeg de grootte van je website

De grootte en complexiteit van je website kan ook invloed hebben op welk CMS je kiest. Kleine websites hebben vaak niet zoveel functionaliteiten nodig, en kunnen vaak volstaan met een eenvoudiger CMS. Grotere websites daarentegen, die meer complexe functies nodig hebben, zoals productcatalogi, afrekensystemen en databases, hebben wellicht meer baat bij een uitgebreider CMS.

Kijk naar de gebruiksvriendelijkheid

Het is belangrijk om een CMS te kiezen dat eenvoudig te gebruiken is, zodat je tijd en moeite kunt besparen bij het beheren van je website. Zoek naar een CMS met een intuïtieve interface en duidelijke instructies, zodat je snel aan de slag kunt en de website snel kunt bijwerken.

wordpress cmsOverweeg de kosten

Er zijn CMS-systemen die gratis beschikbaar zijn, zoals WordPress en Joomla, en andere die een bepaald bedrag per maand of jaar kosten, zoals Shopify en Magento. Er zijn ontwikkelaars die specialiseren in WordPress en er zijn Magento-specialisten, en soms durven deze mensen alleen de voordelen van de systemen die ze zelf beheersen toe te lichten.

Het is echter belangrijk om te overwegen hoeveel je bereid bent uit te geven en wat je wilt bereiken met je website. Sommige gratis systemen bieden beperkte functionaliteiten en kunnen niet aan de eisen van je website voldoen, terwijl andere betaalde systemen meer functionaliteiten kunnen bieden, maar ook duurder kunnen zijn. Bedenk ook of je zelf de technische kennis hebt om met een gratis systeem te werken of dat je liever een betaald systeem gebruikt dat meer ondersteuning biedt.

Bekijk de mogelijkheid om uit te breiden

Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheid om je website uit te breiden in de toekomst. Als je bijvoorbeeld van plan bent om je productaanbod uit te breiden of meer functies aan je website toe te voegen, moet je er zeker van zijn dat het CMS dat je kiest dit ondersteunt. Zoek naar een CMS met uitbreidbare functies en een grote gemeenschap van ontwikkelaars die plug-ins en uitbreidingen kunnen maken.

Ondersteuning en beveiliging

Het is ook belangrijk om te kijken naar de ondersteuning die het CMS biedt en hoe het systeem beveiligd is tegen hackers en cyberaanvallen. Zoek naar een CMS met een actieve gemeenschap en een goede technische ondersteuning, en kijk of er regelmatig beveiligingsupdates worden uitgebracht.

Overweeg je technische vaardigheden

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met je eigen technische vaardigheden en de tijd en moeite die je bereid bent te besteden aan het beheren van je website. Als je niet bekend bent met technische zaken, is het wellicht verstandig om voor een eenvoudiger CMS te kiezen met meer ondersteuning en handleidingen, of om hulp in te schakelen van een professionele ontwikkelaar.